Košarica 0 x

Kako do bolj urejenih zapiskov?🧐

Kako do bolj urejenih zapiskov?🧐

Novo šolsko leto je že v polnem teku in najverjetneje se tvoji zvezki hitro polnijo z novo snovjo. Dobri zapiski predstavljajo pomemben faktor šolskega uspeha, zato je zadnji čas, da jih izboljšaš. Če nimaš ideje kako se pravilno lotiti zapiskov, si preberi spodnje korake👇

1. Bodi pripravljen/a🚀

Pomembno je, da prideš na predavanja pripravljen/a. Pri sebi imej vse potrebščine, ki jih potrebuješ za zapisovanje informacij. Predlagamo, da pred predavanji ponoviš ”staro” snov, saj boš tako bolje razumel/a novo. Dobre zapiske lahko ustvariš samo kot dober aktivni poslušalec, zato se potrudi in tekom predavanj ostani čim bolj zbran/a.

2. Ustvari zapiske✍️

Med poslušanjem predavanja zapisuj. Priporočamo, da ne zapisuješ vsega, saj vse informacije niso pomembne. V nadaljevanju objave ti predstavimo različne tehnike ustvarjanja zapiskov in morda boš našel/a ravno pravo zase.

3. Ponovno preberi zapiske👌

Ko prideš domov, zapiske, ki si jih ustvaril/a tekom predavanja, ponovno preberi ter dopiši kakšno pomembno informacijo (iz knjige ali sošolčevih zapiskov), ki ti je med predavanjem ušla. V kolikor tvoj rokopis zaradi hitrega pisanja med predavanji ni čitljiv, je najbolje, da zapiske doma prepišeš.

4. Uredi zapiske🧐

Sledi korak v katerem boš svoje zapiske naredil/a bolj ”vizualno privlačne”. Dokazano je, da si snov bolje memoriziramo, če so deli besed zapisani z različnimi barvami, podčrtani, obkroženi, itd. Uporabi tehniko označevanja, ki ti najbolj ustreza, a bodi pazljiv/a, da ne označiš vsega.

5. Tehnike zapiskov😇

 • ZAPISKI Z ALINEJAMI
  Metoda zapiskov z alinejami je verjetno najbolj pogosta, a ima tudi nekaj pomanjkljivosti. Ključna je ta, da velikokrat prepišemo kar vso snov, zato bodi kar se da pozoren/a in pri ustvarjanju zapiskov s to tehniko jasno razmišljaj in zapisuj le ključne besede.
 • CORNELL METODA
  Cornell metoda pomaga pri organiziranju zapiskov v povzetke in je učinkovita, saj so ključne točke, snov in povzetki zbrani na enem mestu. 
 • MISELNI VZORCI
  Zapisovanja v obliki miselnih vzorcev marsikdo ne mara, a najpogosteje zato, ker jih najverjetneje ne zna uporabljati. Miselni vzorci so učinkoviti predvsem pri pregledu celotne snovi.
 • ZAPISKI Z OKVIRČKI
  Snov lahko zapišemo tudi v okvirčke, kar poveča preglednost zapiskov. Uporabite različne oblike in barve. 

 Za Simploo.si sem bila danes z vami Ivana iz @studijnipotica

Deli na: