Košarica 0 x

Kako oblikovati učinkovit plan učenja?💡

Kako oblikovati učinkovit plan učenja?💡

Če te čaka veliko šolskih obveznosti in bi si rad/a oblikoval/a bolj učinkovit plan učenja ter se v manj časa naučil/a veliko več, potem je naša današnja blog objava prava zate. S teboj delimo korake s katerimi si boš oblikoval/a plan učenja, ki ti bo v veliko pomoč, da zasiješ v šoli⭐

1. Oblikuj seznam predmetov in preglej učno snov

Vzemi svoj planer in poglej kdaj te čakajo testi, izpiti in spraševanja. Na podlagi tega si pripravi seznam predmetov, ki se jih moraš učiti. Pomembno: Pred začetkom učenja preleti učno gradivo, da boš dobil/a občutek koliko snovi se je potrebno naučiti pri posameznem predmetu, saj boš na podlagi tega lažje postavila svoje prioritete in časovne okvire v naslednjem koraku.

2. Razmisli o časovnem okvirju in oceni težavnost

Po pregledu gradiva oceni koliko časa boš potreboval/a za učenje snovi glede na težavnost in temu dodaj še nekaj dni za ponavljanje. Ne pozabi si postaviti prioritet (saj veš, da ti nekateri predmeti grejo bolje od rok kot drugi), zato je smiselno, da jim glede na to nameniš ustrezno količino časa. Pri ocenitvi časa bodi čim bolj realen/a in od sebe ne zahtevaj preveč (beri: ne pozabi na svoj prosti čas in dobro počutje).

3. Oblikuj plan učenja

Ko veš koliko snovi se je potrebno naučiti in koliko časa boš potreboval/a za učenje, je čas da oblikuješ plan učenja. Po dnevih si zapiši snov, ki se jo moraš naučiti in ne pozabi na dneve za ponavljanje snovi. Plan učenja si napiši na list papirja ali digitalni notes, saj bo tako vse skupaj veliko bolj pregledno.

4. Drži se plana učenja

Drži se oblikovanega plana, saj boš s tem izoblikoval/a občutek sigurnosti, ki pa je še kako pomemben pri preizkušanju znanja. Seveda ne smeš tekom učenja pozabiti na svoje telo in misli. Po 45 minutah učenja si vzemi 5-10 minut odmora, nato pa nadaljuj z delom. Nekaj časa v dnevu nameni tudi svoji najljubši telesni aktivnosti.

5. Ponavljaj naučeno snov

Ko predelaš vso snov in se jo tudi naučiš, naj sledijo dnevi za ponavljanje, saj s  ponavljanjem utrjuješ vso osvojeno znanje. Predlagamo, da si že med učenjem delaš t. i. “flashcardse” oz. kartice za lažje pomnjenje, s katerimi je ponavljanje lažje in učinkovitejše.

Za Simploo.si sem bila danes z vami Ivana iz @studijnipotica

Deli na: